Polar internacional
Srpski | English | Русский

O laminatu

Šta je laminat

Laminat kao moderna i elegantna podna obloga ima mnoge prednosti i veliki broj dekorativnih mogućnosti, i zbog toga se sve češće upotrebljava u opremanju kako stambenih, tako i poslovnih prostora. Za razliku od parketa, laminat je slojevita ploča izrađena od drvenih vlakana čiji je gornji sloj obrađen tako da verno imitira strukturu drveta, pri čemu se stiče vizuelni efekat kao kod parketa, brodskog poda, pa čak i keramičkih pločica.

Laminati su pogodni za razne vrste prostora: poslovne prostore (kancelarije), ugostiteljske objekte, škole (učionice), fiskulturne sale, sportske dvorane, kao i za stambene prostore (hodnike, trpezarije, dnevne i spavaće sobe). S obzirom na mogućnost “dizanja” poda zbog velike količine vlage, laminat se ne preporučuje za kupatila, saune i prostorije u kojima je bazen.

Postavljanje laminata jako je jednostavno, kao i njegova kasnija demontaža. Laminat nema potrebe brusiti ni lakirati a, zavisno od vrste, ne mora se ni lepiti. Zahvaljujući svojoj slojevitoj strukturi, laminat je izuzetno izdržljiv i otporan.

Prednost laminata u odnosu na parket je, osim mnogo jednostavnijeg postavljanja i održavanja, i u tome što laminat ima mnogo pristupačnije cene.

Konstrukcija laminata

Za laminat je posebno bitan njegov završni sloj koji se pravi od aluminijum oksida, silicijum karbida ili melaninske smole i on mu pruža zaštitu od vlage, ogrebotina i toplote. Zavisno od kvaliteta i debljine, laminati su razvrstani u nekoliko klasa, od 23. do 33. klase.

laminat poprečni presek
  1. Overlay (Prekrivač) i nov površinski zaštitni sloj od melanina za visoku trajnost poda. POLAR cleancare sistem pruža fizičku zaštitu od većine poznatih bakterija zbog posedovanja sastojka MicroBan na površini laminatnog poda. Čak i kod manjih oštećenja površine laminatnog poda delovanje MicroBan-a se zadržava. To je delotvorna zaštita za vaš stambeni prostor. Ova posebna površina laminata takođe sprečava stvaranje mirisa zbog bakterija u zatvorenim prostorijama.
  2. Dekorativni sloj sa prirodnim uzorcima drveta.
  3. Originalna POLAR Board ploča na osnovi ploče služi kao stabilni nosivi sloj. Poseduje patentirani sistem (EU patent 1165 906 i SAD patent 6.505.452 B1) spajanja pod nazivom EasyConnect sistem spajanja bez lepka koji čak ispravlja male neravnine laminatnog poda. «EasyConnect – Isowaxx» ima dva učinka - pojednostavljuje nameštanje spojeva na svoje mesto i istovremeno kod postavljanja sastojak Isowaxx se premešta u žljeb prema gore zatvarajući spoj na taj način, te ga štiti od uticaja vlage odozgo.
  4. Donji potporni sloj laminata, koji štiti od vlage i deformisanja.
  5. Zvučna izolacija od PU, drvenih vlakana ili filca.

Vrste laminata

Na osnovu načina na koji se postavlja, laminat se može podeliti u dve osnovne grupe: laminati koji se lepe i laminati koji se postavljaju “klik“ sistemom. „Klik“ sistem je brži i jednostavniji, a s obzirom da se ne koristi lepak koji zahteva sušenje, ova vrsta poda je spremna za upotrebu odmah nakon postavljanja. Bez obzira za koju se vrstu odlučite, laminat možete i sami postaviti, uz savete naših stručnjaka.

Prednosti laminata

Laminatne podne obloge predstavljaju proizvod visoke tehnologije i moderne proizvodnje, alternativu tradicionalnim drvenim podovima, koja u svim svojim karakteristikama značajno nadmašuje podne obloge od klasičnih materijala (parket, lamelni parket, druge podne obloge od drveta). Jednostavno se i brzo postavljaju, imaju savršenu površinsku obradu, lako se održavaju, dugotrajne su. Osim navedenog laminati imaju još mnogo prednosti – otporni su na udarce, pritiske, na visoke temperature, na vlagu i prolivenu tečnost, na razne hemikalije iz domaćinstva.

Jednostavni su za održavanje – dovoljno ih je prebrisati vlažnom (isceđenom) krpom, mada se preporučuje korišćenje sredstava namenjenih za održavanje laminata. Na kraju, kao posebna prednost laminata, ističe se veliki izbor boja i dezena (imitacija parketa, brodskog poda, keramike i sl.)

Postavljanje laminata

Laminat se postavlja kao tzv. plivajući pod, što znači međusobnim spajanjem pojedinih elemenata i bez čvrstog povezivanja s podom. Budući da se drvo ''menja'' kada se menjaju temperatura i količina vlage u prostoriji, dobro je složiti ga na neko vreme (oko dva dana) u prostoriju u koju ćemo ga postavljati. Idealni uslovi su od 18°C do 20°C i od 50% do 60% vlage u vazduhu. Podloga (pod) mora biti čista, suva i ravna. Kako bi se postigla bolja ukupna zvučna i toplinska izolacija i uklonile male neravnine dobro bi bilo prvo na pod postaviti temeljni sloj, npr. od specijalnog poliplasta, rebrastog kartona ili plute. Osim toga takav temeljni sloj može poslužiti kao barijera za eventualno prodiranje vlage od poda do laminata.

Na početku postavljanja prema zidu se okreće ona strana elementa laminata koja na sebi nosi žljeb. Potrebno je pomoću odgovarajućih pločica osigurati razmak u širini od 10mm do 15mm između laminata i zida. Ovaj prostor neophodan je jer se drvo vremenom menja i "kreće".

Istovremeno laminat ne treba naslanjati direktno na zid kako se ne bi stvarala buka koja bi se prenosila i u druge prostorije. Elemente laminata je potrebno čvrsto i tesno slagati jedne uz druge kako se između njih ne bi stvorio nikakav međuprostor. Nakon otprilike jednog dana možemo hodati po laminatnom podu.

Preuzmite PDF uputstvo za postavljanje laminata.

Saveti za održavanje

Zahvaljujući svojoj glatkoj površini, laminat ne zadržava prašinu i drugu nečistoću. Laminat možete održavati usisivačem za prašinu ili suvom krpom. Za “mokro” održavanje, u vodu dodajte namensko sredstvo za održavanje laminata, krpu dobro ocedite i sa njom prebrišite laminat. Kada završite sa mokrom krpom, pod još jednom prebrišite suvom krpom.

Nemojte za laminat koristiti nikakva sredstva koja su predviđena za održavanje parketa (za poliranje, sjaj, i sl.) U područjima koja se češće prljaju (ulazi, hodnici) stavite otirače, kako biste izbegli stvaranje tvrdokorne prljavštine. POLAR laminatni podovi jako su slični svojim prirodnim prototipovima, s toliko preciznim detaljima, da se teško mogu razlikovati od originala, čak i na drugi pogled.

održavanje laminata

Međusobno delovanje boja i strukture površina stvara jasnu prirodnu teksturu drveta.

Ne morate više odustajati od autentičnosti koju ste tražili. Izuzetno široka ponuda laminatnih podova POLAR sadrži idealan pod za svaku namenu koju poželite.

Pronađite vreme i krenite na putovanje u svet visoko kvalitetnog laminatnog poda POLAR.

Odluka za POLAR proizvode znači ujedno i odabir jasno definisanog kvaliteta.